Hozzászólások: O
2008.09.15. 11:47 szelessav

A netmegosztó vezetéknélküli Fonero hálózatnak már 1 millió tagja van. Itthon nemcsak savanyú a szőlő, de törvénytelen is. De mégiscsak egy civilkezdeményezésről van szó, szabad örülni.

 

 

A Fonero voltaképp egy olcsó (30 Eurós) wifirouter, amivel a tulajdonos megoszthatja internetkapcsolatát olyanokkal, akiknek szintén van ilyen routere. A rendszer biztonságos, mert külön csatornát tart fent a külső csatlakozóknak, és az is szabályozható, a teljes sávszélességből mennyit enged át a tulajdonosa a többieknek. A cég tervei szerint idővel kialakulhat egy olyan közösség, ami szerte a világon kölcsönösen segíti egymást, és persze a közjót is. Igaz, nálunk a lakáson kívüli megosztás már szürke terület, a legtöbb szolgáltató tiltja az előfizetőinek. De nem hiszem, hogy ezért bárkinek kitették volna már a szűrét egy szolgáltatótól.

 

Viszont van egy olyan fonerós opció is, ami biztosan törvénytelen nálunk: ebben a konstrukcióban ugyanis a router lehetővé teszi, hogy ne csak foneró tulajdonosok, hanem bárki csatlakozzon, persze némi díj ellenében, amit a cég megoszt a router tulajával (15% a tulajé). Ez azonban itthon már internetszolgáltatásnak minősül, így bejelentési kötelezettséget von maga után (és még egy csomó mindent, többek között ügyfélszolgálatot, számlázást stb).

Ennek ellenére az ötlet jó, és csak örülhetünk annak, hogy nemcsak állami erőfeszítések vannak az internetpenetráció növelése mögött, hanem egy egymilliós mozgalom is.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--internet-szolgltat-csb87a.blog.hu/api/trackback/id/tr80730876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Mi újság az internet szolgáltatók háza táján? Hol a legolcsóbb az előfizetés, melyik a legjobb szolgáltatás, milyen tapasztalatokat szereztünk, mi, előfizetők?

Legfrissebb kommentek

ADSL, szélessáv, okosság

Nincs megjeleníthető elem

szelessav.blogter.hu

Nincs megjeleníthető elem

Netpédia

Nincs megjeleníthető elem

Kiemelt szócikkek

süti beállítások módosítása